گوگل 20 ساله شد؛ نگاهی به دستاورد های آن در این مدت

به گزارش 1000 جزیره، خبرنگاران - ترجمه از محمد کاملان: حضور در دنیای دیجیتال بدون گوگل هیچ معنایی ندارد و بعید به نظر می رسد روزی را در اینترنت سر کنید و با یکی از سرویس های گوگل تعامل نداشته باشید. به زبان ساده تر می توان گفت گوگل که این روزها بیست سالگی خود را جشن می گیرد پایه و بنای اینترنت مدرن را ایجاد نموده است.

گوگل 20 ساله شد؛ نگاهی به دستاورد های آن در این مدت

همان گونه که شما بهتر از ما می دانید گوگل کار خود را با موتور جستجو شروع کرد اما این روزها سرویس ها و خدمات بسیار متنوعی دارد و گفته می گردد روزانه بیشتر از یک میلیارد نفر کاربر فعال از سرویس های گوگل استفاده می نمایند.

خوشبختانه گوگل حضور این تعداد کاربر را به فال نیک گرفته است و همواره شاهد پیشرفت و بهینه سازی های سرویس های گوگل هستیم. این موارد باعث شده تا به لحاظ عایدی نیز با یکی از ثروتمند ترین شرکت های جهان طرف باشیم، گفته می گردد شرکت آلفابت که گوگل را در زیر مجموعه خود دارد در کنار اپل و آمازون به جمع شرکت های 1 تریلیون دلاری خواهد پیوست.

بدون شک با توجه به سابقه ای که از گوگل سراغ داریم در آینده نیز بیشتر از این شرکت خواهیم شنید و از هم اکنون خبرهای خوشی از حضور گوگل در فناوری هوش مصنوعی، خودروهای خودران و آینده درخشان سیستم عامل اندروید به گوش می رسد.

با این حساب تولد 20 سالگی گوگل را به فال نیک می گیریم و در ادامه با هم به دستاوردها و رویدادهای مهمی که گوگل در این بیست سال پشت سر گذاشته است نگاهی خواهیم داشت.

پاییز سال 1996، لری پیج و سرگی برین موتور جستجوی گوگل را در شبکه دانشگاه استنفورد راه اندازی کردند

موتور جستجوی گوگل که در ابتدا با نام پروژه BackRub از آن یاد می شد ماحصل همکاری دو دانشجوی دانشگاه استنفورد با نام های لری پیج و سرگی برین است. این دو جوان به این فکر بودند که سازوکاری را راه اندازی نمایند که با کندوکاو بین صفحه های اینترنت، صفحه هایی که به یکدیگر لینک داده اند را تعیین کند. این دو دانشجو با انجام اینکار قصد داشتند موتور جستجوی تازهی عرضه نمایند.

به لطف هوش بالای برین در ریاضیات این دو دانشجو توانستند الگوریتم PageRank را ایجاد نمایند. این الگوریتم به نتایج جستجو بر اساس لینک های آن ها اعتبار می داد. این موتور جستجو به صورت اختصاصی در پاییز سال 1996 در دانشگاه استنفورد راه اندازی شد.

مهر سال 1998، پروژه BackRub به نام گوگل تغییر یافت و بودجه ای 100 هزاردلاری دریافت کرد

نام گوگل از واژه گوگول گرفته شده است، این نام در ریاضی به معنای عدد یک و صد صفر در جلوی آن است. این معنا از عزم گوگل برای عرضه موتور جستجویی دقیق حکایت دارد و به تعداد صفحه های بیشمار موجود در فضای اینترنت اشاره می نماید.

در این سال دفتر موتور جستجویی که با نام گوگل می شناسیم به گاراژ خانه سوزان وژکیکی نقل مکان داده شد. وژکیکی مدتی بعد به عنوان مدیرعامل یوتیوب انتخاب شد. در سال 1998 گوگل به وسیله شرکت بزرگ سان میکروسیستمز بودجه ای 100 هزار دلاری برای توسعه دریافت کرد.

مهر سال 2001، اریک اشمیت برای مدیریت گوگل استخدام شد

در حالی که تنها چند سالی بیشتر از عمر گوگل نمی گذشت این شرکت دکتر اریک اشمیت را به خدمت گرفت تا سکان گوگل را در دست داشته باشد. اشمیت نقش مهمی در راهنمایی گوگل داشت و به مدت 10 سال شاهد توسعه گوگل با خرید یوتیوب و عرضه سرویس هایی مانند جیمیل و گوگل داکز بودیم.

تابستان سال 2002، کوشش یاهو برای خرید گوگل

اوایل دهه 2 هزار میلادی دوران بسیار حیاتی برای گوگل بود. در آن موقع هنوز یاهو به عنوان یکی از بزرگترین موتورهای جستجو شناخته می شد اما گوگل پیشرفت بیشتری داشت و در سال 2 هزار، یاهو اطلاعات جستجوی خود را از موتور گوگل استخراج می کرد. در نتیجه یاهو که گوگل را رقیب خطرناکی میدید در سال 2002 به فکر افتاد با پرداخت مبلغ گزاف 3 میلیارد دلار گوگل را از آن خود کند.

در این بین مدیران گوگل بر این باور بودند که ارزش گوگل چیزی حدود 5 میلیارد دلار است و در نتیجه دست رد به سینه یاهو زدند. در همان سال شاهد معرفی سرویس گوگل نیوز بودیم این سرویس نحوه بازنشر اخبار را کاملاً دگرگون کرد. جالب است بدانید این روزها گوگل چیزی حدود 840 میلیارد دلار ارزش دارد در حالی که یاهو در سال 2017 با قیمتی کمتر از 5 میلیارد دلار به شرکت ورایزون فروش رفته است.

تیر سال 2003، گوگل به مقر تازه خود با نام گوگل پلکس نقل مکان کرد

گوگل دفاتر مختلفی در پالو آلتو و سایر قسمت های سیلیکون ولی را از آن خود نموده بود و برای تجمیع این دفاتر مقر تازه خود با نام گوگل پلکس را راه اندازی کرد. این مقر در آن موقع چیزی بیشتر از هزار نفر کارمند را در خود جای می داد.

این مکان هنوز هم به عنوان بزرگترین مقر گوگل شناخته می گردد و با اضافه شدن چندین ساختمان دیگر شاهد توسعه گوگل پلکس بوده ایم.

فروردین سال 2004، گوگل سرویس جیمیل را با ظرفیت یک گیگابایت فضا در اختیار عموم گذاشت

گوگل در سال 2001 مهندس خبره ای با نام پال بوشیت (Paul Buchheit) را با هدف راه اندازی سرویس نامه رسان الکترونیک استخدام کرد. این مهندس که تجربه خوبی در سرویس های نامه رسان داشت به این فکر افتاد تا سرویس تازهی را با سرعت بیشتر برای ارسال و دریافت ایمیل پایه گذاری کند.

این سرویس با زبان آژاکس توسعه داده شد و نهایتاً در فروردین سال 2004 شاهد راه اندازی جیمیل بودیم. جیمیل در زمانی که بیشتر سرویس های نامه رسان الکترونیک حجم بسیار کمی را برای ذخیره ایمیل ها در اختیار کاربران قرار می دادند چیزی حدود 1 گیگابایت فضا به کاربران اختصاص داد. این مقدار ظرفیت به مقدار ای بود که بسیاری از کارشناسان حتی باور نمی کردند واقعاً جیمیل 1 گیگابایت حجم در اختیار کاربر قرار می دهد.

از آنجایی که جیمیل به وسیله گوگل توسعه داده شده بود شاهد ردپاهایی از موتور جستجوی گوگل در جیمیل بودیم و امکان جستجو در میان ایمیل ها بسیار عالی طراحی شده بود. به لطف این ویژگی ها جیمیل توانست به راحتی سایر سرویس های نامه رسان الکترونیک را پشت سر بگذارد.

مرداد سال 2004، سهام گوگل در اختیار عموم نهاده شد

همان گونه که در بالا اشاره شد سرمایه اولیه راه اندازی گوگل چیزی حدود 100 میلیون دلار بود که از جانب میکروسان سیستمز تأمین شد، مدتی بعد نیز جف بیزوس، مرد ثروتمند شرکت آمازون سرمایه ای را به گوگل تزریق کرد.

این روال ادامه پیدا کرد تا اینکه تبلیغات گوگل به عایدیزایی بسیار چشمگیری رسید و در نتیجه سهام گوگل در سال 2004 با قیمت 85 دلار به ازای هر سهم در اختیار عموم نهاده شد. این روزها گوگل همچنان به افزایش عایدی ادامه می دهد و چیزی نمانده است که به یک شرکت تریلیون دلاری تبدیل گردد.

بهمن سال 2005، سرویس نقشه های گوگل راه اندازی شد

تجربه نشان داده گوگل از آن شرکت هایی است که تخم مرغ های خود را در یک سبد قرار نمی دهد و همواره شاهد عرضه سرویس های تازهی از جانب گوگل هستیم که دست برقضا بیشتر این سرویس ها به عایدی و موفقیت خوبی نیز دست پیدا می نمایند. یکی از این موارد سرویس نقشه های گوگل است.

این سرویس کاملاً تحت وب عرضه می گردد و به کاربران امکان مسیریابی و بزرگنمایی نقشه ها را می دهد. به این ترتیب کاربر به راحتی می تواند آدرس هتل ها، بانک ها و سایر مراکز مهم را در هر شهری پیدا کند. در سال 2009 گوگل قابلیت GPS را نیز با دقت بیشتری به سرویس نقشه های گوگل در گوشی های هوشمند اضافه نمود.

دی ماه سال 2006، موتور جستجوی گوگل در کشور چین عرضه شد

گوگل از سال 2000 زبان چینی را به وب سایت خود اضافه نموده بود اما این سرویس پشت فیلترهای کشور چین مسدود شد و کاربران چینی دسترسی دشواری به آن داشتند. در نتیجه گوگل که نمی خواست بازار پرکاربر چین را از دست بدهد در سال 2006 دفتری در چین راه اندازی کرد تا به سایر رقبای چینی مانند Baidu اجازه ندهد بازار چین را از دست گوگل خارج نمایند. البته پرواضح است که نتایج جستجوی گوگل در چین همچنان با محدودیت هایی روبرو بود و مدتی بعد به وسیله چین فیلتر شد.

مهر سال 2006، گوگل وب سایت پخش آنلاین ویدئو یوتیوب را خریداری کرد

در آن موقع گوگل توانسته بود رقبای بزرگی مانند مایکروسافت، ویاکام و یاهو را پشت سر بگذارد و با ثروت هنگفتی که به جیب زده بود یوتیوب را با قیمت گزاف 1.65 میلیارد دلار خریداری کرد تا در زمینه پخش محتوای ویدئویی نیز حرف اول را در اینترنت بزند. جالب است بدانید در آن موقع تنها یک سال از عمر یوتیوب می گذشت.

گوگل از آن موقع تا به امروز مدیریت یوتیوب را در دفاتر جداگانه ای انجام میدهد و برخلاف اینکه بیشتر دفاتر گوگل در مانتین ویو واقع شده، مقر یوتیوب در سان برونو نهاده شده است. گوگل مدعی است یوتیوب از آن موقع تا به امروز عایدی چشمگیری برای این شرکت نداشته است اما اطلاعاتی که گوگل از یوتیوب استخراج می نماید حکم گنجی خاتمه ناپذیر برای گوگل را دارد.

فروردین سال 2007، گوگل شرکت دابل کلیک را خریداری کرد

گوگل از سال 2000 به این طرف ثابت کرد که فرمانروای بی چون وچرای تبلیغات اینترنتی است، در سال 2007 نیز با خرید شرکت دابل کلیک با مبلغ گزاف 3.1 میلیارد دلار نشان داد که مجالی برای رقبا نمی دهد و عزم خود را جزم نموده تا همچنان قلمرو خود در حوزه تبلیغات اینترنتی را توسعه دهد.

شهریور سال 2008، گوگل مرورگر کروم را راه اندازی کرد

گوگل با استخدام چند تن از توسعه دهندگان مرورگر فایرفاکس اقدام به ساخت مرورگر کروم برای ویندوز کرد. این مرورگر مدتی بعد برای سایر سیستم عامل ها هم توسعه داده شد، مرورگر کروم از آنجایی که نام گوگل را یدک می کشید از همان ابتدا به مرورگری محبوب در میان کاربران تبدیل شد و در یک بازه زمانی چهار ساله توانست به مرورگرهای قدیمی و معتبری مانند فایرفاکس و اینترنت اکسپلورر را پشت سر بگذارد. ده سال بعد کروم به پرکاربرترین مرورگر در بین تمامی مرورگرها تبدیل شد و گفته می گردد حدود 60 درصد از کاربران ترجیح می دهند با مرورگر کروم در اینترنت به گشت و گذار بپردازند.

شهریور سال 2008، گوگل سیستم عامل محبوب اندروید را عرضه کرد

گوگل که آینده اینترنت را در گوشی های موبایل می دید در سال 2005 سیستم عامل اندروید را با قیمت 50 میلیون دلار خریداری کرد و دو سال بعد شاهد انتشار این سیستم عامل برای گوشی HTC Dream بودیم. این گوشی به عنوان اولین محصول اندرویدی به شمار میرود و در آن موقع باقیمت مناسب 179 دلار عرضه شد تا جای پای اندروید را در بین کاربران باز کند.

قابلیت های متن باز بودن اندروید و تعامل با سرویس های گوگل باعث شد این سیستم عامل به سرعت محبوبیت پیدا کند و امروزه شناخته شده ترین سیستم عامل موبایل به شمار میرود.

دی ماه 2010، عرضه گوشی نکسوس وان

در اوایل حضور اندروید، نسخه های واحدی از این سیستم عامل را بر روی گوشی های سامسونگ، موتورولا و اچ تی سی شاهد بودیم. این امر باعث شد تا گوگل با اچ تی سی برای ساخت یک گوشی اندرویدی ویژه هم پیمان گردد. ماحصل این همکاری گوشی نکسوس وان بود که به لحاظ نرم افزاری ویژگی های بیشتری داشت و تمامی قابلیت های اندروید را به رخ کاربران می کشید.

سری گوشی های نکسوس تا همین چند سال پیش در مدل های مختلف فراوری می شدند و اکنون جای خود را به گوشی های پیکسل گوگل داده اند که یکی از برترین گوشی های اندرویدی بازار به حساب می آیند.

اسفند 2010، گوگل وادار شد از بازار چین صرف نظر کند

در سال 2010 گوگل حمله های فیشینگ پیشرفته ای را به سرویس های خود شناسایی کرد. این حمله ها با هدف استخراج آدرس ایمیل و اطلاعات شخصی کاربران چینی فعال در زمینه حقوق بشر صورت گرفته بود.

در نتیجه گوگل به رغم اینکه می دانست بازار چین را از دست می دهد سیاست های خود در این کشور را تغییر داد، از طرف دیگر چین نیز دسترسی به موتور جستجوی گوگل را مسدود کرد.

مهرماه سال 2010، گوگل از عزم خود برای ساخت خودروی خودران اطلاع داد

در سال 2010 گوگل وارد حوزه تازهی از فعالیت های خود شد و بیان کرد که سودای ساخت خودروی خودرا ن را در سر می پروراند. در نتیجه چندین دستگاه خودروی تویوتا پریوس که به سنسورهای مختلفی مجهز شده بودند به صورت آزمایشی در خیابان ها به راه افتادن تا مراحل توسعه هوش مصنوعی در خودروهای خودران از جانب گوگل شروع گردد.

این پروژه که در حال حاضر به عنوان یک تجارت مستقل از جانب گوگل دنبال می گردد با برند تجاری Waymo به کار خود ادامه می دهد و انتظار می رود در آینده ای نه چندان دور خودروی خودران گوگل به بهره برداری برسد.

خرداد سال 2011، عرضه سیستم عامل کروم او . اس

گوگل پس از موفقیت بسیار چشمگیر در عرضه مرورگر کروم به این فکر افتاد که سیستم عامل مستقلی را توسعه دهد. این سیستم عامل که آن را با نام کروم او. اس می شناسیم برای مرور صفحه ها اینترنتی و کار با سرویس های گوگل ساخته شد و بر روی لپ تاپ هایی با سخت افزارهای ضعیف اجرا میشد.

این لپ تاپ ها را در بازار با نام کروم بوک می شناسیم و سامسونگ و ایسر به عنوان مهم ترین فراوری نماینده کروم بوک ها به حساب می آیند. کروم بوک بیشتر جنبه آموزشی دارد و در مدرسه ها استفاده می گردد، به همین دلیل مایکروسافت نیز سیستم عامل ویندوز اس را برای مصارف آموزشی معرفی نموده است.

خرداد 2011، راه اندازی شبکه اجتماعی گوگل پلاس

فیس بوک اوایل دهه جاری میلادی ثابت کرد که شبکه های اجتماعی بازار بسیار گسترده و سودآوری دارند و گوگل نیز برای اینکه از غافله عقب نیافتد شبکه اجتماعی گوگل پلاس را راه اندازی کرد. این شبکه اجتماعی در ابتدا تنها برای کاربرانی در دسترس بود که از جانب سایر کاربران دعوتنامه ثبت نام دریافت نموده باشند.

گوگل پلاس به کاربران اجازه می دهد تصاویر، ویدئوها و لینک ها را با هم به اشتراک بگذارند و در بستر این شبکه با هم مصاحبه نمایند. گوگل در چند سال گذشته تغییرات زیادی را به لحاظ بصری و فنی در گوگل پلاس اعمال نموده است اما این شبکه اجتماعی هرگز نتوانست نظر کاربران را به خود جلب کند و این روزها صحبت هایی از تعطیل شدن گوگل پلاس به گوش می رسد.

مرداد 2011، گوگل واحد موبایل موتورولا را خریداری کرد

در آن سیستم عامل اندروید که از جانب گوگل توسعه داده می گردد روز به روز در حال توسعه بود و گوگل به این فکر افتاد که در کنار بحث نرم افزاری، حضور بیشتری در قسمت سخت افزار گوشی ها نیز داشته باشد و به همین منظور در سال 2011 واحد موبایل موتورولا را با قیمت گزاف 12.5 میلیارد دلار خریداری کرد.

گوگل بر این باور بود که خرید واحد موبایل موتورولا به زیست بوم اندروید یاری بیشتری خواهد نمود اما این رؤیای گوگل نقش برآب شد و نتوانست سود خوبی از فروش گوشی های موتورلا به جیب بزند. در نتیجه در سال 2014 واحد موبایل موتورولا را با قیمتی کمتر از چیزی که خریده بود به لنوو فروخت.

خرداد سال 2012، معرفی گوگل گلس

گوگل هزار و یک پروژه جالب و نوآورانه را در برنامه های خود دارد و به همین منظور سال 2012 از گوگل گلس به عنوان عینک هوشمندی که محتوا را در قالب واقعیت افزوده جلوی دید کاربر قرار می دهد رونمایی کرد.

گوگل گلس برخلاف چیزی که تصور می شد هواداران زیادی پیدا نکرد، از طرف دیگر بسیاری از بزرگان صنعت آی تی گوگل گلس را به عنوان محصولی که حریم خصوصی کاربران را نقض می نماید محکوم کردند. این موارد باعث شد گوگل گلس در سال 2017 به عنوان یک محصول تجاری معرفی گردد و هنوز هم آنچنان که باید و شاید تکلیف این عینک جالب و آینده نگرانه تعیین نشده است.

تیرماه سال 2013، کروم کست معرفی گردید

در این سال گوگل محصول تازهی با نام کروم کست را معرفی کرد، این محصول محتوای ویدئویی را از گوشی هوشمند یا کامپیوتر به تلویزیون استریم می نماید. این روزها حدود 5 سال از معرفی کروم کست می گذرد و این دستگاه به رغم اینکه بهینه سازی های زیادی را شاهد نبوده است اما باز هم هواداران خاص خود را دارد.

دی ماه سال 2014، گوگل آزمایشگاه هوش مصنوعی دیپ مایند را خریداری کرد

بدون شک در جهانی آی تی آینده از آن هوش مصنوعی است و گوگل نیز که به خوبی از این نکته مطلع بود در سال 2014 شرکت دیپ ماند را خریداری می نماید. این سرمایه گذاری باعث شد امروز گوگل به عنوان یکی از شرکت های پیشرو در زمینه هوش مصنوعی شناخته گردد.

مرداد سال 2015، گوگل در زیرمجموعه آلفابت نهاده شد

لری پیچ، مرد افسانه ای گوگل در این سال تصمیم گرفت تا ساختار گوگل را تغییر دهد و در نتیجه گوگل در زیر مجموعه گروه شرکت هایی با نام آلفابت نهاده شد. این تغییر ساختار باعث شد تا گوگل و سایر شرکت های زیرمجموعه آن شتاب بیشتری پیدا نمایند و مدیریت راحت تری داشته باشند.

اردیبهشت سال 2016، دستیار صوتی گوگل معرفی گردید

در حالی که حدود 5 سال از معرفی دستیار صوتی سیری در گوشی ها آیفون و الکسا در اسپیکرهای هوشمند آمازون می گذشت، گوگل در سال 2016 دستیار صوتی خودش را معرفی کرد. این دستیار صوتی را در حال حاضر در کنار گوشی های هوشمند، در اسپیکر هوم گوگل و چند دستگاه اسپیکر دیگر شاهد هستیم انتظار بهینه سازی های بیشتری در دستیار صوتی گوگل را در آینده داریم.

مهرماه سال 2016، معرفی گوشی های پیکسل

همان گونه که در بالا هم اشاره کردیم گوگل علاقه زیادی به فراوری محصولات سخت افزاری دارد و با خاتمه دادن به ساخت گوشی های نکسوس، خط فراوری گوشی های تازهی با نام پیکسل را راه اندازی کرد.

این محصولات به عنوان اولین گوشی هایی شناخته می شوند که فرآیند طراحی آن ها کاملاً به وسیله گوگل صورت گرفته است. ساخت گوشی های پیکسل را نیز اچ تی سی بر عهده دارد و با یکی از برترین گوشی های اندرویدی بازار طرف هستیم.

در این قسمت به خاتمه دستاوردهایی رسیدیم که گوگل در بیست سال اخیر به آن ها دست پیدا نموده است، پیشنهاد می کنیم اگر شما هم رویداد خاصی را سراغ دارید که به آن اشاره نکردیم، در قسمت نظرات ما و سایر کاربران را در جریان این موارد قرار دهید.

پ

منبع: برترین ها
انتشار: 23 مهر 1403 بروزرسانی: 23 مهر 1403 گردآورنده: 1000islandstour.com شناسه مطلب: 26

به "گوگل 20 ساله شد؛ نگاهی به دستاورد های آن در این مدت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گوگل 20 ساله شد؛ نگاهی به دستاورد های آن در این مدت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید